Arctic a produs mașina de spălat rufe cu numărul UN MILION la fabrica de la Ulmi, prima unitate de producție Industry 4.0 din România

București, 24 mai 2021 – Compania Arctic, liderul pieței de electrocasnice din România și unul dintre principalii contribuabili la economia locală, marchează producția a 1.000.000 de mașini de spălat rufe la fabrica de la Ulmi, județul Dâmbovița, prima fabrică din România care funcționează după principiile Industry 4.0 și una dintre cele mai moderne facilități de producție din Europa.

Inaugurată la finele anului 2019, în urma unei investiții totale de 153 de milioane de euro, fabrica Arctic de la Ulmi integrează cele mai recente tehnologii de machine learning și procese de automatizare, ce permit angajaților să lucreze cot la cot cu roboții, generând o creștere a productivității cu până la 30%. Peste 200 de roboți au fost implicați în procesul de producție al celor un milion de mașini de spălat. Construit pe un teren de 700.000 de metri pătrați, centrul de producție de la Ulmi încorporează sisteme automate pentru manipularea și depozitarea componentelor, acestea fiind transportate din depozit spre linia de asamblare cu ajutorul mașinilor autonome. Peste 70% din operațiunile de producție au la bază sisteme autodeterminate și autogestionate, în vreme ce controlul calității este 100% automatizat. Până în prezent, în departamentele de Cercetare și Dezvoltare au fost desfășurate peste 407.000 de ore de testare.

Atingerea numărului de un milion de mașini de spălat este o realizare importantă pentru unitatea noastră de la Ulmi și o dovadă a implicării și a muncii întregii noastre echipe. Suntem mândri că mașinile de spălat pe care le producem aici și care poartă eticheta Made in Ro fac cunoscută România în peste 30 de țări, vorbind despre calitate, inovație și sustenabilitate. Ca lider pe piața electrocasnicelor din România, ne-am luat angajamentul de a limita efectele pe care activitatea noastră o are asupra mediului, iar fabrica Arctic de la Ulmi ne susține în acest demers, fiind axată pe producție sustenabilă. Vom continua să investim în extinderea capacității de producție și ne menținem angajamentul de a transforma România într-un hub de producție de electrocasnice pentru întreaga Europă”, a declarat Murat Büyükerk, Chief Executive Officer Arctic.

Cele un milion de mașini de spălat rufe au fost produse cu un impact minim asupra mediului. Datorită implementării tehnologiilor care funcționează după principiile Industry 4.0, consumul de energie per produs a fost diminuat cu 28%. În plus, fabrica este dotată cu sursă de energie regenerabilă, sistemul  fotovoltaic producând până în prezent peste 1,7 milioane de kWh, ceea ce a dus la o reducere cu aproximativ 600 tone a emisiilor de CO2.

Apa utilizată în procesul de producție este, la rândul ei, reciclată și refolosită în proporție de aproape 100%. Datorită unor sisteme avansate de tratare a apelor reziduale și de colectare a apei pluviale, a fost reciclată și refolosită o cantitate de aproximativ 26.000 de metri cubi de apă, echivalentul a 10 bazine olimpice.

Fabrica de la Ulmi are în portofoliu un număr extins de acreditări ca unitate de producție verde, fiind și singura din România care a primit certificarea LEED Platinum. Distincția reprezintă o recunoaștere a performanțelor în domeniul producției sustenabile, fiind cel mai înalt nivel dintre certificările LEED.

Arctic mai deține și operează în România cea mai mare fabrică de produse electrocasnice din Europa Continentală, la Găești, locul unde s-au produs până acum peste 38 de milioane de aparate frigorifice, ce au fost exportate în peste 70 de țări.

Despre Arctic:

Arctic, liderul pieței de electrocasnice din România, este una dintre cele mai puternice companii din România, și în același timp unul dintre cei mai importanți angajatori și exportatori ai României. Cu aproximativ 5.500 de angajați, compania exportă 62% din producția totală în peste 74 de țări.

Cu o istorie de aproape jumătate de secol, Arctic este parte din grupul Arçelik din anul 2002, perioadă în care și-a crescut semnificativ atât cifra de afaceri, cât și capacitatea de producție.

Compania deține cea mai mare fabrică de electrocasnice din Europa continentală, unitatea de la Găești producând până în prezent peste 38 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, deține și prima fabrică Industry 4.0 din România și una din puținele din Europa, fabrica din Ulmi, Dâmbovița, având o capacitate de producție de 2,2 milioane de unități pe an, la finalizarea investiției.  

Despre Arçelik:

Cu peste 32.000 de angajați la nivel mondial, 12 branduri (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus, Dawlance, Voltas Beko), birouri de vânzări și marketing în 34 de țări și 22 de fabrici în 8 țări, Grupul Arçelik oferă produse și servicii în aproape 150 de țări. Ca a doua cea mai mare companie europeană de electrocasnice, conform cotei cantitative de piață, Arçelik a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri consolidată de 5 miliarde de euro. Cu aproape 70% din venituri provenite de pe piețele internaționale, Arçelik este lider în domeniul cercetării și dezvoltării din Turcia – deținând în prezent peste 3.000 de brevete internaționale, realizate cu aportul a 1.600 de cercetători din 15 centre de cercetare-dezvoltare și proiectare din Turcia, cât și a birourilor de cercetare-dezvoltare din cinci țări.

Compania Arçelik a fost desemnată „Lider în Industrie” în categoria Electrocasnice sustenabile, pentru al doilea an consecutiv, în Dow Jones Sustainability Index 2020 și, în conformitate cu standardul de neutralitate al carbonului PAS 2060, a devenit neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în fabricile globale în anii fiscali 2019 și 2020, cu propriile sale credite de carbon. www.arcelikglobal.com