Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, care se aniverseaza pe 22 martie, dedicata anul acesta unei teme atat de actuale, „Conservarea ghetarilor”, Beko isi reafirma angajamentul fata de protejarea apei, o responsabilitate esentiala pentru generatiile viitoare.
Subliind impactul semnificativ pe care il poate avea un consum responsabil de apa si energie in locuinte, asupra mediului, cat si asupra bugetului familiei, Beko, o companie care intelege importanta apei in functionarea electrocasnicelor, isi demonstreaza devotamentul pentru sustenabilitate prin educarea consumatorilor si inovatii care contribuie la economisirea resurselor, adoptand constant practici responsabile.
Economisirea apei are beneficii al caror impact are efecte pe termen lung. Datorita progreselor tehnologice, electrocasnicele moderne consuma in present, considerabil mai putina apa comparativ cu modelele mai vechi. In Europa, spre exemplu, la sfarsitul anilor ’90, o masina de spalat rufe consuma, in medie, peste 65 de litri de apa la un singur ciclu. Pana in 2022, acest consum a scazut la aproximativ 46 de litri, ceea ce reprezinta o reducere semnificativa.
Si in cazul masinilor de spalat vase s-au inregistrat progrese remarcabile: daca anterior consumul era in jur de 20 de litri pe ciclu, astazi necesarul de apa a scazut la sub 10 litri.
Evolutia tehnologica ofera consumatorilor o solutie concreta de a-si reduce amprenta asupra mediului, cu impact favorabil asupra facturilor lunare, in acelasi timp.
„Putina lume constientizeaza legatura directa dintre ghetari si apa care ajunge in casele noastre”. „Fiecare picatura de apa economisita in gospodariile din intreaga lume contribuie la impactul pe care efortul colectiv il are asupra combaterii deficitului de apa, o problema accentuata dramatic de topirea ghetarilor a carei cauza rezida in schimbarile climatice. Ritmul accelerat in care ghetarii dispar este rezultatul clar al interconectarii directe dintre toate ecosistemele planetei.”
„Pe masura ce ghetarii continua sa se retraga, fiecare decizie care contribuie la economisirea apei chiar si in locuinte capata o importanta si mai mare”. „Prin inovatiile si actiunile pe care le facem la nivel local si global, ne luam angajamentul de a contribui la protejarea acestei resurse, apa, astfel incat generatiile viitoare sa aiba acces la aceasta resursa vitala.”
Solutii inovatoare pentru economisirea apei in gospodarie
Compania Beko investeste constant in tehnologii eficiente din punct de vedere al consumului de apa cu rezultate concrete si masurabile pentru consumatori. Electrocasnicele cu functii de economisire a apei sunt concepute pentru a mentine performante ridicate, reducand in acelasi timp consumul de apa si energie.
• Masina de spalat vase Beko dotata cu tehnologia SaveWater permite obtinerea unor rezultate de spalare remarcabile cu un consum de apa cu 27%* mai mic. Astfel, tehnologia SaveWater™ de la Beko faciliteaza colectarea apei curate din ultima etapa de clatire si pastrarea acesteia de o maniera igienica intr-un recipient dedicat, permitand ulterior reutilizarea ei in urmatorul ciclu de spalare. In acest mod, intr-un ciclu de spalare se utilizeaza 6,9 litri de apa in loc de 9,5 litri, economisind astfel 2,6 litri de apa la fiecare ciclu.
• Masina de spalat vase Beko dotata cu tehnologia AutoDose ajuta la combaterea poluarii cu fosfat a apelor planetei, prin dozarea cu pana la 28%** mai putin a detergentului lichid folosit in timpul spalarii vaselor. Masina de spalat utilizeaza cantitatea optima de detergent in functie de programul ales.
*Consum de 6,9L de apa la programul Eco pentru masinile de spalat vase Beko cu tehnologia SaveWater™, reprezentand o economie de 2,6L comparativ cu consumul de apa al aceluiasi program de la masinile de spalat vase Beko ce nu utilizeaza tehnologia SaveWater™.
**Pentru vase cu un nivel scazut de murdarie & la utilizarea detergentului gel
Pentru compania Beko, inovatia si responsabilitatea sunt interconectate, iar eforturile sustenabile se extind dincolo de produse, acoperind toate nivelurile operationale.
• Sustenabilitate la nivelul unitatilor de productie: compania isi propune o reducere de 25% a cantitatii de apa colecata in procesul de productie pana in 2040, raportat la anul de referinta 2024. In acelasi interval, urmareste cresterea ratei de reciclare si reutilizare a apei pana la 35% in toate facilitatile sale de productie.
• Obiective climatice: In conformitate cu obiectivul sau de a atinge neutralitatea emisiilor nete pana in 2050, compania Beko este constienta ca protejarea resurselor de apa este direct corelata cu combaterea schimbarilor climatice. Ca parte a obiectivelor sale pe termen scurt, compania vizeaza o reducere de 42% a emisiilor nete de tip Scope 1 si 2, precum si o scadere de 42% a emisiilor Scope 3 provenite din utilizarea produselor, pana in 2030, comparativ cu anul de referinta 2022. Pe termen lung, Beko isi propune sa reduca cu 90% emisiile absolute Scope 1 si 2, dar si cele Scope 3, pana in 2050, tot raportat la anul 2022, obiective aliniate cu scenariul de limitare a incalzirii globale la 1,5°C si validate de Science Based Targets Initiative (SBTi).
„Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si tranzitia catre energie regenerabila sunt esentiale pentru conservarea ghetarilor, motiv pentru care ne propunem ca pana in 2030 intreaga noastra activitate de productie la nivel de grup sa utilizeze 100% energie verde, un obiectiv pentru care am inregistrat deja progrese remarcabile”.
Beko incurajeaza fiecare persoana sa contribuie activ prin:
• Alegerea electrocasnicelor cu consum redus de apa
• Adoptarea unor obiceiuri sustenabile de economisire a apei in gospodarie
• Sustinerea organizatiilor care lucreaza pentru conservarea ghetarilor si combaterea schimbarilor climatice. Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, compania Beko isi reafirma angajamentul fata de conservarea ghetarilor, gestionarea responsabila a resurselor de apa si colaborarea pentru un viitor sigur din punct de vedere al accesului la apa, pentru toti.
Despre Beko
Beko este o companie internationala de electrocasnice, cu o prezenta solida la nivel global, operand prin subsidiare in peste 55 de tari si avand o echipa de peste 50.000 de angajati. Unitatile sale de productie sunt localizate in mai multe regiuni, inclusiv Europa, Asia, Africa si Orientul Mijlociu.
Grupul Beko are in portofoliu 22 de marci proprii sau utilizate in baza unor licente limitate (Arçelik, Beko, Whirlpool*, Grundig, Hotpoint, Arctic, Ariston*, Leisure, Indesit, Blomberg, Defy, Dawlance, Hitachi*, Voltas Beko, Singer*, ElektraBregenz, Flavel, Bauknecht, Privileg, Altus, Ignis, Polar).
Beko a devenit compania numarul 1 in Europa in categoria electrocasnicelor mari, conform cotei de piata (calculata in volum) si a atins o cifra de afaceri consolidata de 10,6 miliarde de euro in anul 2024.
Cele 30 de centre si birouri de cercetare-dezvoltare si design ale Beko din intreaga lume reunesc peste 2.300 de cercetatori si detin peste 3.500 de cereri internationale de brevet inregistrate pana in prezent.
Compania a obtinut, pentru al saselea an consecutiv (conform evaluarii publicate la data de 22 noiembrie 2024), cel mai mare scor in cadrul evaluarii S&P Global Corporate Sustainability Assessment (CSA) in industria DHP Household Durables si a fost inclusa, pentru al optulea an consecutiv, in Dow Jones Sustainability Indices**.
Viziunea companiei este: „Respectam planeta, suntem respectati in intreaga lume.”
www.bekocorporate.com
*Licenta limitata la anumite jurisdictii.
**Datele prezentate apartin Arçelik A.S., compania-mama a Beko.
Despre Beko Romania
Beko România, lider pe piața locală de electrocasnice, care are în portofoliul său brandurile de consum Arctic, Beko, Whirlpool, Grundig, Indesit si Hotpoint, este parte a grupului Beko B.V. Cu investiții de pana la 400 de milioane de euro în unitățile sale de producție din România începând din 2002, Beko Romania și-a extins semnificativ capacitatea de producție și a integrat sustenabilitatea în centrul modelului său de afaceri. Compania exportă în prezent 84% din producția totală în peste 80 de țări.
Beko Romania deține două dintre cele mai mari fabrici de electrocasnice din Europa continentală, fabrica de la Găești unde au fost produse până în prezent peste 44 de milioane de aparate frigorifice și fabrica de mașini de spălat din Ulmi prima fabrică Industry 4.0 din România, dotată cu cele mai recente tehnologii în materie de robotizare, inteligență artificială, machine learning și automatizare a proceselor. Datorită performanțelor sale în materie de sustenabilitate, fabrica din Ulmi a fost desemnată de către Forumul Economic Mondial (WEF) drept unul dintre cele mai verzi centre de producție din lume, primind statutul de Sustainability Lighthouse, unul dintre puținele de acest tip din Europa.