Intrebari frecvente

Suntem o companie de success, de aproape jumatate de secol croindu-ne un loc aparte in peisajul de business autohton. Beko Romania se numara astazi printre cele mai puternice si performante companiii din Romania.

In contextul recentei schimbari de nume a Arctic SA in Beko Romania SA, dorim sa va asiguram ca aceasta modificare nu influenteaza in niciun fel drepturile dumneavoastra existente sau numarul de actiuni pe care le detineti in cadrul companiei noastre. Aceasta decizie a fost luata pentru a reflecta mai bine viziunea si directia strategica a companiei noastre in piata globala.Va confirmam ca termenii si conditiile asociate actiunilor dumneavoastra, si orice alte drepturi legate de actiuni, raman neschimbate. De asemenea, structura de detinere a actiunilor si distributia acestora in cadrul Beko Romania SA continua sa respecte toate angajamentele anterioare. Va asiguram de o tranzitie fluida si eficienta si de dedicarea noastra in a mentine cele mai inalte standarde de transparenta si comunicare in acest proces.

Intrebari frecvente

1. Cand se distribuie dividendele?

Decizia distribuirii dividendelor se supune votului actionarilor, anual, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.

Actionarii, prin intermediul Adunarii Generale a Actionarilor, au posibilitatea de a decide plata dividendelor pe mai multi ani cumulativ.

Astfel, cadrul legal nu impune unei societati obligativitatea de a distribui dividende chiar daca intruneste conditiile necesare.

Pot exista si situatii in care nu se recurge la distribuirea dividendelor, de exemplu in cazurile in care:

  • Compania a inregistrat pierderi;
  • fondul de rezerva nu a atins nivelul de 20% din capitalul social al Societatii;
  • profitul a fost reinvestit.

2. De ce numarul actiunilor nu creste in situatia in care se fac investitii noi?

Realizarea de noi investitii de catre societatea Beko Romania S.A. nu reprezinta o crestere a numarului de actiuni detinute de un actionar.

Numarul actiunilor creste sau scade in urma deciziilor luate in Adunarea Generala a Actionarilor.

Realizarea de investitii noi si cresterea profitului unei companii nu presupune cresterea numarului de actiuni detinute de actionari.

3. Cum pot instraina propriile actiuni catre o alta persoana in afara de actionarul majoritar al companiei, BEKO EUROPE BV?

Transferul actiunilor se realizeaza in mod liber prin intermediul unui contract de vanzare-cumparare, respectiv:

  • In cazul in care un actionar sau o persoana doreste sa achizitioneze actiuni detinute de catre alti actionari, facandu-le o oferta de cumparare;
  • In cazul in care un actionar doreste de vanda propriile actiuni, in mod direct, unui alt actionar sau unei alte persoane, facandu-i o oferta de vanzare;

Aceleasi reguli se aplica fie ca este vorba de actionarul majoritar, fie ca este vorba de un alt actionar.

Instrainarea actiunilor se va face aducand la cunostinta societatii intentia de a vinde, iar contractul de vanzare va fi transmis societatii in vederea inregistrarii noului actionar in Registrul Actionarilor.

4. Cum pot vinde actiunile catre actionarul majoritar al companiei?

Actionarul ofertant care doreste sa isi instraineze propriile actiuni catre actionarul majoritar al companiei va inainta catre acesta o oferta de vanzare, continand pretul de vanzare, care este egal cu valoarea nominala a actiunilor, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 0.10 bani.

In cazul in care actionarul majoritar va fi de acord cu oferta primita, atunci cei doi actionari vor proceda la incheierea unui Contract de vanzare.

5. Ce fac in situatia in care certificatul de mostenitor nu cuprinde actiunile asupra carora era proprietar defunctul? Ce documente sunt necesare pentru a efectua modificarile in Registrul Actionarilor in caz de deces?

Este necesar ca certificatul de mostenitor sa cuprinda la masa succesorala numarul total al actiunilor pe care le mosteneste persoana in cauza.

In cazul in care actiunile nu sunt incluse ca bunuri mobile in masa succesorala a defunctului, mostenitorii pot solicita notarului public emiterea unui certificat de mostenitor de suplimentare.

Pentru a intra in posesia actiunilor aferente certificatului de actionar mostenit, este necesar sa se indeplineasca procedura succesorala.

In cazul in care procedura succesorala a fost indeplinita, inscrierea in Registrul Actionarilor se face cu respectarea prevederilor legale, in baza urmatoarelor documente:

  • cerere pentru efectuarea modificarilor in Registrul Actionarilor;
  • copie certificat de mostenitor (pentru persoanele fizice);
  • actul legal doveditor al calităţii de succesor, fiind obligatorie şi semnătura beneficiarului ori a mandatarului acestuia (pentru persoanele juridice);
  • copie a cartii de identitate a mostenitorului;
  • copie a certificatului de actionar al defunctului;
  • copie certificat de deces;
  • hotarare judecatoreasca de deschidere a succesiunii si/sau de impartire a masei succesorale, dupa caz;
  • intelegere intre mostenitori semnata de catre toti mostenitorii in fata unui notar public, pentru ca numai unul dintre ei sa beneficieze de actiuni, dupa caz.

6. Daca succesiunea defunctului nu a fost dezbatuta, succesibilii pot deveni actionari?

Pentru a intra in posesia actiunilor aferente certificatului de actionar mostenit, este necesar sa se indeplineasca procedura succesorala.

Inregistrarea modificarilor in Registrul Actionarilor, in caz de deces se realizeaza numai in baza certificatului de mostenitor.

7. Este posibil ca in cazul in care nu au fost repartizate dividendele, actionarul sa primeasca la schimb un produs?

Societatea Beko Romania S.A. nu recurge la distribuirea dividendelor in echivalent sau in natura.

Intrarea oricarui actionar in posesia unui produs fabricat sau comercializat de compania Beko Romania S.A. nu se poate realiza decat in conditiile generale de achizitionare a produselor, specifice oricarui consumator obisnuit.

Calitatea de actionar Beko Romania S.A. nu acorda un drept preferential la obtinerea unui produs.

8. Cine are obligatia de a plati impozitul  la incasarea de dividende?

Potrivit legislatiei fiscale, pentru dividendele distribuite, societatea platitoare are obligatia de a retine si plati catre Bugetul de Stat impozitul pe dividende, in cota de 8%.

Astfel, actionarii societatii vor incasa suma neta din dividende , care rezulta din valoarea dividendelor brute diminuata cu valoarea impozitului.

9. Este obligatoriu ca un actionar ce primeste dividende, dar este inregistrat la autoritati ca neavand venituri, sa le declare?

Dividentul este generator de impozit pe venit cu retinere la sursa.

Potrivit Codului Fiscal, in cazul in care Societatea plateste dividendele catre un actionar, obligaţia de a reţine, declara si plăti impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, revine Beko Romania S.A.

10. Ce documente sunt necesare pentru a incasa dividendele?

In vederea intrarii in posesia dividendelor, actionarii vor solicita plata telefonic la numarul de telefon +40 372 015 032 sau pe e-mail la adresa investitori@beko.com.

In cazul actionarilor persoane fizice, plata dividendelor se efectueaza prin transfer bancar in contul personal al actionarului mentionat in Registrul Actionarilor, in baza cartii de identitate (buletin) a actionarului si a extrasului de cont sau a unui document de confirmare eliberat de banca, care sa demonstreze ca solicitantul este titularul contului bancar.

Daca un actionar, persoana fizica, si-a schimbat numele si nu a solicitat efectuarea modificarilor in Registrul Actionarilor, de exemplu in caz de casatorie/divort, pe langa copie a actului de identitate , actionarul trebuie sa prezinte si copia certificatului de casatorie sau inscrisul doveditor al divortului – hot.judecatoareasca ori certificatul de divort eliberat de Notar.

 

In cazul in care, un actionar, persoana fizica, nu detine cont bancar pe numele sau, plata dividendelor se va efectua in numerar, la casieria unitatii de la sediul din Gaesti sau Ulmi, actionarul prezentandu-se personal.

11. Ce se intampla in cazul in care un actionar nu se regaseste mentionat in Registrul Actionarilor?

Acţionarii sunt îndreptăţiţi să încaseze dividende sau să exercite orice alte drepturi care, potrivit legii, revin actionarilor numai daca sunt înscrişi în Registrul Actionarilor.

Daca urmare a solicitarii actionarului, acesta nu se regaseste metionat in Registrul Actionarilor, este posibil ca actionarul sa fi instrainat in trecut actiunile pe care le detinea.
In cazul in care actionarul nu se regaseste in aceasta ipoteza, il invitam sa transmita o adresa scrisa in vederea clarificarii situatiei, la urmatoarele date de contact:

Adresa: Beko Romania S.A., Gaesti, str. 13 Decembrie nr. 210, jud. Dambovita · Ulmi +40 728 777 728 / Gaesti +40 735 853 350

E-mail: investitori@beko.com

12. Eliberarea extraselor din Registrul Actionarilor

Potrivit dispozitiilor legale. Actionarii au dreptul de a primi adeverinte privind datele inscrise in Registrul Actionarilor, la cerere si pe cheltuiala lor. Adeverintele sunt puse la dispozitia actionarilor de catre administratorii, respectiv membrii directoratului prin intermediul persoanelor imputernicite.

Extrasul din Registrul Actionarilor confirma calitatea unei persoane de detinator de actiuni in Registrul Actionarilor.

Solicitarile se pot face la urmatoarea adresa : Beko Romania S.A., Gaesti, str. 13 Decembrie nr. 210, jud. Dambovita sau la adresa de email: investitori@beko.com